AB dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karı Ukrayna’ya gönderecek
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna’nın yeniden inşasının finansmanında kullanılmak üzere tahsis edilmesi teklifini kabul etti.
AB Dönem Başkanı Belçika’nın resmi sosyal medya hesabı, “AB ülkelerinin büyükelçileri, dondurulan varlıklardan elde edilen beklenmedik karların Ukrayna’nın yeniden inşasını desteklemek için kullanılmasına ilişkin bir teklif üzerinde prensipte anlaştılar.” dedi.
Bu aşamadan sonra hazırlanacak belge yasal denetimlerden geçtikten sonra resmi olarak onaylanacak ve yürürlüğe girecektir.
Ne oldu?
AB ülkeleri savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 200 milyar avroyu dondurdu. Rus varlıklarını elinde bulunduran finans kurumları, olgunlaştıkça bu varlıklara yeniden yatırım yaparak önemli bir kâr elde ediyor. Sendika yetkilileri aylardır dondurulan varlıkların hukuki ve mali yönlerini ve bu varlıklardan elde edilen gelirlerin sahibinin isteği dışında kullanılması konusunu tartışıyor.
AB ana para yerine bundan elde edilen gelirleri hedeflemek istiyor.
Komisyonun Aralık ayında bu konuyla ilgili hazırladığı öneri, Rus varlıklarından elde edilen gelirin başka bir hesaba yatırılmasını içeriyor.
AB Yönetim Kurulu ikinci aşama olarak bu kaynağın kendi bütçesine, oradan da Ukrayna’ya aktarılmasını içeren bir teklif hazırlamayı planlıyor.
AB tarafından dondurulan Rusya Merkez Bankası rezervlerinin 180 milyar avroluk kısmı, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sağlayıcısı Euroclear’ın elinde bulunuyor. Dolayısıyla kurumun bilançosundaki varlıklar hızla artarken, Euroclear da büyük miktarlarda faiz geliri elde ediyor. Euroclear, AB yaptırımları nedeniyle dondurulan Rus varlıklarına ilişkin faizlerden geçen yıl 3 milyar avrodan fazla gelir elde etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçen yıl haziran ayında Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıkları konusunda AB Komitesi’ni uyarmıştı.
ECB, Rus varlıklarına veya gelirlerine el konulmasının euronun küresel para birimi konumuna ve finansal istikrara zarar verebileceği hassasiyetine dikkat çekti.
Özellikle AB’nin tek taraflı hareket etmesi durumunda büyük döviz rezervine sahip diğer merkez bankalarının eurodan çıkabileceğine dikkat çeken ECB, euro cinsinden varlıklardan uzaklaşma olabileceğini ve Avrupa ülkelerinin finansman maliyetlerinin artabileceğini ifade etti.