Ekonomi

Zeytinyağında 2 fazlı üretime geçiş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından zeytinyağı işletmelerinin çevreye olan olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, su kirliliğinin önlenmesi ve su kirliliğinin azaltılması amacıyla “Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçmesine İlişkin Genelge” yayımlandı. su tüketimi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, genelgenin yayımlandığını resmi sosyal medya hesabından duyurdu.

“KİRLİLİK YARATAN İŞLETMELER GÖRÜYORUZ”

Bakan Kurum, “Zeytinyağı üretimi sonucunda çevre kirliliğine neden olan işletmelerin olduğunu görüyoruz. Bunları tespit edip en ağır yaptırımları uyguluyoruz. Bunun önüne geçmek için yeni bir genelge hazırlayıp imzaladık. Hem kirlilik yükü azalacak hem de su tüketimi minimuma inecek!” sözlerini kullandı.

SON TARİH 15 EYLÜL 2023

Genelge ile zeytinyağı departmanı faaliyetlerinin çevreye olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, su kirliliğinin önlenmesi ve su tüketiminin azaltılması için 2 aşamalı üretim teknolojilerinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Türkiye genelinde yerleşik ve 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinde 15 Eylül 2023 tarihine kadar 2 fazlı sisteme geçiş zorunlu hale getirildi.

ATIK SU BOYUTU YÜZDE 75 AZALTILACAK

3 fazlı üretim ile birlikte zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan atık su miktarının 2 faza geçişle birlikte yaklaşık yüzde 75, toplam su tüketiminin ise yaklaşık yüzde 63 oranında azalacağı öngörülmektedir. Türkiye’de zeytinyağı işletmelerinden kaynaklanan toplam kirlilik yükü şu anda 3 fazlı işletmelerde ton başına 96 kilogram Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) iken, 2 faza geçişle birlikte bu tedbirin yüzde 98 oranında azaltılarak 1,25 kilogram KOİ’ye düşürülmesi hedefleniyor. -faz. Ayrıca 3 fazlı üretimden 2 fazlı üretime geçildiğinde elde edilen zeytinyağının kalitesi daha yüksek olacaktır.

“ZEYTİNYAĞI KALİTESİ YÜKSELECEK!”

Ayrıca açıklamada, 3 fazlı ve 2 fazlı üretim sürecinde elde edilen eser miktarda fark olmadığı ancak 2 fazlı üretimde zeytinyağı kalitesinin daha yüksek olduğunun altı çizildi.

Bu bağlamda zeytinyağı üretiminin klasik olarak pres makinelerinde zeytinlerin preslenmesi veya her zaman 3 fazlı veya 2 fazlı santrifüj yöntemi ile yapıldığı belirtilmektedir. Karasuda farklı bir birikim olduğu, 2 fazlı sistemlerde üretimden dolayı daha az su tüketildiği ve karasu miktarının azaldığı, karasu ile pirinanın tek ortada toplandığı belirtildi.

1264 ÜRETİM TESİSİNİN 816’SI 2 FAZLI ÜRETİM

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’de 816 adet 2 fazlı, 444 adet 3 fazlı ve 4 adet litografik üretim olmak üzere toplam 1264 adet zeytinyağı üretim tesisinin faaliyet gösterdiği belirtildi.

“3 fazlı zeytinyağı üretimi sonucunda oluşan zeytin karasu, organik kirlilik yükü açısından çok yüksek değerlere sahip; Aynı zamanda asidik karakteri ve yüksek iletkenlik değeri nedeniyle arıtılması oldukça zor ve maliyetli bir atık sudur.” kelimeler kullanıldı.

Öte yandan 1000 ton zeytinin işlenmesi sonucunda 3 fazlı üretimde oluşan atık su kirlilik yükü 96 bin kilogram Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), 2 fazlı üretimde oluşan atık su kirlilik yükü ise 96 bin kilogramdır. -fazlı sistem 1250 kilogram KOİ’dir ve iki üretim prosesinin ortasında kirlilik yükleri açısından yaklaşık 76 kat fark vardır. görüldüğü bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort